Webshop is open, echter bestelling worden niet eerder in behandeling genomen en verzonden dan 6 januari 2025
Woensdag 18 december tot 12.00 uur is de laatste dag dat wij orders verzenden.
Fijne Feestdagen
Wij staan voor u klaar!
U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of onderstaande gegevens.
Osmose is een natuurkundig fenomeen dat op basis van diffusie (het doorlaten van een vloeistof door een semi-permeabel ofwel halfdoorlatend membraan zonder daarbij mogelijke opgeloste stoffen in die vloeistof toe te laten) water laat doorstromen door een schijnbaar waterdichte laag van polyester.
Onderdeel van osmose is dat de richting waarin het vocht/water zich beweegt altijd van de hoognatte naar de droge zijde is.
Kort samengevat: polyesterlaminaat dat in aanraking komt met water zal de neiging hebben om water het laminaat te laten binnendringen waarbij dit water een reactie aangaat met de in het polyesterlaminaat aanwezige chemische stoffen.
Het resultaat van osmose is onomkeerbaar, vandaar dat het belangrijkste bij osmose is het voorkomen ervan. Het is absolute noodzaak om bij de fabricage van polyesterlaminaat te voorkomen dat er luchtbellen c.q. zuurstof in de lagen van het laminaat opgesloten worden.
Hoewel dit praktisch onmigelijk is om dit 100% te voorkomen dient alles in het werk gesteld te worden om de lagen zo goed mogelijk en luchtvrij op elkaar te laten aansluiten.
Vervolgens dient het polyesterlaminaat "afgesloten" te worden met een zogenaamd gelcoat of topcoatlaag die vanwege zijn specifieke eigenschappen -gelcoat is doorgaans gebaseerd op een polyesterhars die als ISO-NPG te boek staat- en daarmee veel meer resistent is tegen invloeden van vocht, chemicaliën en mechanische krachten.
Het op correcte manier lamineren van de hars-glasvezellagen en het daarbij zorgdragen voor een zo goed mogelijke ontluchting (verwijderen van zuurstof/lucht uit het laminaat) van het laminaat bij het aanbrengen van de diverse lagen in combinatie met een kwalitatief goede gelcoat/topcoat welke correct en zorgvuldig aangebracht is dient het ontstaan van osmose te voorkomen.
Mocht osmose toch optreden dan is het zaak om de aangetaste delen zorgvuldig en volledig te repareren.
Osmose stopt immers nooit vanzelf en zal het laminaat of de gelcoatlaag steeds verder beschadigen.