Wij staan voor u klaar!
U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of onderstaande gegevens.
Wat is een composiet materiaal eigenlijk?
Een Composiet is een samenstelling /combinatie van twee of meerdere materialen, dit betekend dat het eindprodukt een combinatie is van de gebruikte materialen inclusief de eigenschappen van deze materialen. Vaak lijd dit tot een beter en sterker produkt met unieke eigenschappen, Soms lijd dit tot een besparing van kosten en natuurlijke materialen als het om een vervanger gaat van een bestand produkt, denk hierbij eens aan parket vloeren. Vroeger massieve planken, nu een composiet oftewel laminaat met betere eigenschappen als voorheen de houten versie.
Dit geld ook voor composieten waar hars en glasvezel gebruikt worden. De hars omvat en bindt het andere materiaal wat meestal een versterkende vezel is.
Koudhardende kunststoffen zijn gemiddeld honderdmaal minder stijf en tienmaal minder sterk dan het meest gebruikte constructiemateriaal zoals staal. Bij Composiet materialen wordt dit gecompenseerd doordat ze een veel lager gewicht hebben. Het voordeel van koudhardende kunststoffen is dat deze eenvoudig te verwerken zijn en het hierdoor mogelijk is om zeer sterke en toch lichte constructies te maken. Bijna iedere vorm is te realiseren door middel van verschillende eenvoudige technieken toe te passen.
PolyesterGigant bied u een compleet assortiment van composiet materialen zoals polyester en epoxy en de bijbehorende glasvezels.
Ons assortiment composiet materialen omvat naast diverse polyester harsen ook meerdere soorten epoxy harsen. Deze laatste worden vooral toegepast in combinatie met glasweefsels of de meer technische vezels zoals koolstofweefsels. Alle harsen zijn in basisvorm vloeibaar en dienen te worden voorzien van de bijbehorende verharder. Bij vermenging van de 2 componenten begint de verwerkingstijd, oftewel potlife genoemd. Dit is de tijd die men tot beschikking heeft om met de gemengde hars de glasvezel te impregneren.
Tijdens deze werkwijze wordt de gemengde hars door middel van een kwast of rol aangebracht in de glasvezel. De vezels hebben tot doel de sterkte van het laminaat te bepalen, de hars is hierbij het bindmiddel. Hogere Sterktes men bereiken door meerdere lagen van de glasvezel, nat-in-nat te verwerken.
Dit glasvezelpakket dient dan nagerold te worden met een ontluchtingsroller. Dit gereedschap zorgt ervoor dat alle luchtbellen eruit gedrukt worden zodat het laminaat compacter en mechanisch sterker word.
Voor het extra waterdicht afsluiten of het beter uv-bestendig maken van het laminaat, is het aan te bevelen om een extra beschermende toplaag aan te brengen, met name een Gelcoat of een Topcoat. Gelcoat wordt gebruikt in negatief mallen en een Topcoat wordt extern aangebracht zoals een lak of verf. Deze toplaag is in veel kleuren verkrijgbaar en geeft het uiterlijk dus ook een mooi kleurtje.
Composiet materialen zijn veelzijdig inzetbaar:
Voorbeelden van toepassingen van composieten: